Tyck till om webbplatsen bild

Parallellpublicering

Parallellpublicering, även kallad post-print publishing eller self-archiving, innebär att du gör din vetenskapligt granskade och publicerade forskningsartikel fritt tillgänglig i fulltext på Internet, genom att publicera en tillåten version av artikeln i det egna lärosätets publiceringsdatabas.

Innan du laddar upp din artikel i DiVA, är det viktigt att du kontrollerar om förlaget som har publicerat din artikel, godkänner parallellpublicering.

Författarinstruktion:

  1. Sök upp tidskriften i databasen SHERPA/RoMEO, där får du en uppfattning om förlagets syn på parallellpublicering och eventuella villkor.
  2. Om informationen saknas i SHERPA/RoMEO, kan du söka upp tidskriftens webbplats och försöka hitta copyright-informationen där. Du kan också skriva till förlaget och begära tillstånd. Var då noga med att uppge var kopian kommer att finnas tillgänglig.
  3. Logga in i DiVA med ditt universitetskonto. Registrera publikationen och ladda upp fulltextfilen. Om publikationen redan är registrerad, kan du ladda upp fulltexten i efterhand. Observera att de flesta större förlag endast tillåter parallellpublicering av författarversionen, det vill säga författarens sista godkända manuskript, innan det publicerades hos förlaget. Om man parallellpublicerar författarversionen av en publikation ska man helst bifoga information om vilken version det är och var den först har varit publicerad. Detta kan du göra genom att lägga till ett försättsblad till publikationen. Vänd dig till diva@sub.su.se eller tel. 08-16 14 50 för att få en mall till försättsblad.

Om du ännu inte har publicerat din artikel hos ett förlag, kan du använda dig av ett tillägg till kontraktet som du skriver med förlaget. På så sätt försäkrar du dig om att behålla din upphovsrätt.

Förslag på avtal du kan använda:

Tilläggsavtal vid publicering

SPARC Author Addendum

 

Sidansvarig:
Uppdaterad: den 17 januari 2012

kontakt

Frågor om spikning och doktorandstöd
tryck@sub.su.se
tel. 08-16 14 50


Frågor om DiVA
diva@sub.su.se


Frågor om Open Access
openaccess@sub.su.se

Puff _forskarbloggen

Natbutikpuff